Kracht van Dialoog; maximaal 4 zinnen!

  1. Praat minder tijdens een dialoog: max. 4 zinnen per dialoog, de rest is marteling.
  2. Minimaliseer vergaderingen en vergadertijd. Gebruik de ‘4-zinnen regel’ om de vergadertijd met 60/70% te verminderen!


Minimaliseer vergaderingen en vergadertijd. Gebruik de 4-zinnen regel om de vergadertijd met 60/70% te verminderen!

“Telkens wanneer je meer dan vier zinnen spreekt, put je waarschijnlijk het brein van de andere persoon uit. Als je 12, 20, 30 zinnen hebt gesproken en je hebt nog steeds je punt niet gemaakt, dan heeft het brein van de andere persoon al lang geleden afgehaakt. Natuurlijk is dit niet het geval tijdens een presentatie. Als je presenteert of je vertelt iets dat heel emotioneel of belangrijk is kun je uiteraard meer dan vier zinnen gebruiken. Maar als een routineregel in je teams, hanteer je de 4-zinnen regel, de rest is marteling.

Denk eens aan hoeveel tijd je dit bespaart! Allereerst vinden de meeste mensen dat ze te veel tijd aan vergaderingen besteden. Je kunt de vergadertijd met 60 tot 70% verminderen door deze regel voor dialoog te introduceren. Onderzoek bewijst dat het gebruik teams en teamvergaderingen veel effectiever maakt. Te veel details geven is een van de ergste dingen. Dit grijpt terug naar je moedertaal. Nederlanders zijn doorgaans vrij direct, maar in andere culturen worden vaak 20 zinnen gesproken zonder ook maar bij het te maken punt aangekomen te zijn.

Of je stelt een vraag en het antwoord is: ‘Laat het me uitleggen’. Telkens wanneer iemand zegt ‘laat het me uitleggen’, weet je dat je te maken hebt met een belemmering voor dialoog. De juiste vraag is ‘Wil je dat ik een uitleg geef?’ Het antwoord is dan meestal: ‘Nee, geef gewoon antwoord op de vraag’. Draai er niet omheen, verbloem niet hetgeen je wilt zeggen, maar wees direct.” – George Kohlrieser PhD, IMD Lausanne.

Bron

Share