Voorkom moe worden van vergaderen!

Op de site van Scientias wordt de vraag gesteld of jij ook weleens half zit te slapen achter je laptop tijdens de zoveelste online-meeting? Je wordt écht vermoeider van online-vergaderen dan wanneer je in het echt met je team in de vergaderruimte zit. Dat komt doordat je onderprikkeld bent aldus het artikel.  

Wetenschappers van de Aalto University in het Finse Espoo voerden een studie uit bij een paar grote bedrijven. In totaal deden er 44 mensen mee aan de studie. 400 digitale werkafspraken zijn onder de loep genomen.  

Betrokkenheid houd je alert
– Werknemers die enthousiast en zeer betrokken zijn bij hun werk raken niet of nauwelijks versuft tijdens de online-meetings.

Camera uit, multitasking aan
– Als de camera uit staat, komt de onderprikkeling extra opzetten. Daardoor verschoof de aandacht van de deelnemers naar andere zaken (multitasking).  

Kort en bondig discussiëren, met beperkte groep
– Digitale afspraken met grote groepen mensen zijn niet efficiënt,
– De ideale online afspraak duurt minder dan een half uur. Al na tien minuten worden deelnemers moe, dus houdt het kort en stimuleer discussie.
– Inactiviteit van de werknemers tijdens een meeting leidt tot moeheid.
– Het is beter om informatie in tekstvorm door te sturen, dan blijft het beter hangen.

Feedback geven en niet naar jezelf staren
– Verder moeten deelnemers feedback blijven geven. Knikken, duimpjes uitdelen en andere emoji’s sturen, helpt om de activiteit van deelnemers te verhogen.
– Als mensen iemand anders zien multitasken, dan leidt dat erg af en zijn ze geneigd om zelf ook op hun mobiel te gaan kijken, hun mail te checken of andere dingen te gaan doen.

Bron: scientias website

Share