De vergaderloze week!

Rebellie in vergaderen: de vergaderloze week!

In het Reformatorisch Dagblad van 26 november 2018 stond in intrigerend artikel. ‘Rob Becker, voormalig directievoorzitter van Centraal Beheer, vond het in 2013 tijd voor verandering toen hij zag dat een vergadering was gepland om de agenda van de volgende vergadering vast te stellen. Samen met Thea Freudenberger, destijds manager communicatie bij het verzekeringsbedrijf, besloot hij een vergader loze week af te kondigen. In de desbetreffende week liet de directie van Centraal Beheer, waar toen zo’n 4.800 mensen werkzaam zijn, alle geplande vergaderingen schrappen. 

Vijf jaar later denkt Freudenberger er nog met plezier aan terug. Het was een leerzame week. De directieleden hadden ineens meer tijd om op de werkvloer te gaan kijken. Mensen die echt iets met elkaar te bespreken hadden, deden dat één op één. Zo nodig lasten ze een informele bespreking in met een paar collega’s, kort en efficiënt. In 2018 werd het experiment nogmaals herhaald.’

                                   

En hoe is het gegaan?

We spraken met Rob over deze ‘actie’. Het belangrijkste doel van de vergaderloze week was het op gang brengen van een bewustwordingsproces en dat is gelukt! Rob (en alle collega’s van Achmea) werd compleet verrast door de overweldigende aandacht van de media. 

Intern was het kort van tevoren gecommuniceerd, ‘volgende week..’. Er kwam bijval van andere organisaties maar toen het zover was deden ze niet mee. In 2018 werd het binnen Achmea nog eens herhaald, toen was de impact wel minder. Recentelijk kondigde het huidige management de ‘3e ronde’ aan.

Vergaderen is verworden tot een automatisme, een ingesleten cultuur. Als je die bespreekbaar wilt maken, steek je nek uit en laat zien dat je er iets aan wilt doen. Vergaderen kan echt beter en vooral echt heel erg veel leuker! Als je je daar bewust van bent dan is het daar aandacht aan geven de sleutel tot het bekwaam worden in vergaderen.

Share