De 10 gouden vergaderregels – minder ergernis, meer tijd!

Een agenda vol vergaderingen, terwijl je nog duizend dingen moet uitwerken, collega’s die lang uitweiden over een technisch detail, stukken niet hebben gelezen of altijd een kwartier te laat beginnen; vergaderen kan irritant zijn en een bron van stress. In de gemeente Hardenberg werkt de organisatie nu met 10 Gouden Vergaderregels en dat is een enorme verbetering.

Het kwam geregeld voor in Hardenberg: te vaak, te veel en niet-efficiënt vergaderen. Iedereen ergerde zich, maar het zat nu eenmaal in de cultuur, vertelt communicatieadviseur Carina Slooijer. Het komt daarom goed uit dat de organisatie een ontwikkelagenda heeft ingezet. Die is onder andere bedoeld om het talent van medewerkers te stimuleren en beter te benutten. ‘De samenleving verandert, wij veranderen mee. Dat vraagt onderling goed samenwerken, als ambtenaren onderling en met het bestuur.’ Het veranderen van de vergadercultuur past precies in die agenda.

Vergader Jezelf Gelukkig

Het gebon met een workshop ‘Vergader Jezelf Gelukkig’ tijdens de ‘Week van Talent in eigen tent’, georganiseerd door de Hardenberg Academie.

Medewerkers konden meedoen aan allerlei trainingen en e-learnings. De workshop door Rik Nijkamp, was een eyeopener voor Slooijer, en ook voor gemeentesecretaris Ida Oostmeijer. ‘We herkenden allemaal dat je vaak haast geen tijd hebt om iets uit te werken omdat je steeds van het ene naar het andere overleg gaat. Deze workshop gaf het zetje om het te veranderen’, zegt Oostmeijer.

Lees het hele artikel hier

Share