De impact van online communicatie!

De dagen dat ik onderweg ben luister ik graag naar podcasts, een mooie vorm vancommunicatie. Zo ‘stuitte’ ik op de podcast van Speech Republic; je staat nog op mutecast – deel 3 met Maartje van Bavel en Beerd Beukenhorst. De podcast start met een mooie klaagzang over, jawel, vergaderen/ online meetings. ‘O.a. de Back2back meetings zijn ware energy drains’. Ik was getriggerd.

De sprekers concluderen dat online meer energie kost, een waarheid als een koe. ‘Ik ken niemand die de hele dag heeft vergaderd en dan zegt dat was lekker’ aldus een van de sprekers. Om de opmerking ‘Je kunt daarna thuis tegen niemand klagen’ moest ik wel lachen. Want klagen dat kunnen we allemaal, het gemis daarvan ‘thuis’ is zeer herkenbaar en je wilt je partner of kids er ook niet voortdurend aan blootstellen.

Over de camera’s aan of uit wordt gesteld ‘als je iemand niet ziet levert dat enorm veel onzekerheid op’. Dit herken ik persoonlijk zeker. ‘Het al dan niet aan hebben van je scherm is onbeleefd! Je kruipt ook niet onder tafel bij een fysieke meeting’ of gaat met de rug naar iemand toezitten. Dat geldt ook voor online lezingen. Terecht wordt gesteld ‘wat is een spreker zonder publiek’. Een bevriende onderwijzer werd na een van zijn eerste online lessen door de studenten gevraagd wat hij vond van deze wijze van onderwijzen. Na zijn antwoord dat het hem veel energie kostte om tegen een zwarte muur te praten gingen alle camera’s aan.

In de podcast verteld Beerd ook dat het aantal botox behandelingen extreem toegenomen is. De resultante van de hele dag naar jezelf kijken op het scherm. We zijn daardoor kritischer op onszelf en veel, te veel, met onszelf bezig en niet met de ander(en). Het is algemeen bekend dat je vriendelijker kijkt als je jezelf ziet, dus online.

Maartje en Beernd vragen zich af hoe goed je kunt deelnemen als je continue achter elkaar deelneemt aan overleggen. Daar hebben wij een helder antwoord op; niet. Je brein heeft rust nog om de informatie te rangschikken. Doe je dat niet dan raak je een groot deel van de informatie kwijt. Na 15 minuten rust kun je weer full swing meedoen.

De sprekers geven een treffend voorbeeld door te verwijzen naar ‘de mentale voorbereiding in de auto’ onderweg naar een klant. Even stilstaan bij wat je wilt bereiken etc. Je brein heeft dus rust nodig, dan onthoud je zaken ook beter. Een vraag van ons aan jou is: gun jij jezelf die rust ook?  

Hebben jullie in je team al afgesproken hoelang per sessie en hoeveel uur per dag jullie overleggen? En hoeveel tijd jullie nemen tussen meetings om je brein rust te geven? Welke spelregels hebben jullie afgesproken en mogelijk zelfs vastgelegd in een Manifest zoals wij in ons boek beschrijven? Sta er eens bij stil met je team, weer een stap naar meer werkgeluk!

De link naar de podcast staat hieronder. Onze tips en ervaringen over het minder, zinvoller en vooral leuker vergaderen delen wij dagelijks op onze LinkedIn pagina @Vergader Jezelf Gelukkig.

Rik Nijkamp

https://speechrepublic.nl/mutecast/

Share